Alussa oli "Soukan sinfonikot"


Alussa oli "Soukan sinfonikot"

Espoon Puhallinorkesterin alkuvaiheet paikantuvat Espoon Soukan koululle. Siellä järjestettiin heinäkuussa 1972 tilaisuus, jossa kartoitettiin uuden lähiön musiikkiharrastuksia. Sen innoittamana Espoon työväenopistoon perustettiin puhallinmusiikin opintopiiri, jonka viralliseksi nimeksi tuli Soukan Puhallinryhmä. Sen vetäjäksi tuli monipuolinen musiikkimies Sven Nygård. Ensimmäinen esiintyminen oli vuonna 1973 työväenopiston kevätjuhlassa Leppävaarassa. Pian sen jälkeen "Soukan sinfonikot" soittivat Espoonlahden koululla jumalanpalveluksen päätteeksi Bachin "Jos luonain oot". Kirkkoherra kehotteli ihmisiä jäämään paikoilleen, koska puhallinryhmä esittää varmaan vielä muutakin. Kapellimestari Nygårdin oli pakko levitellä käsiään: eipä tullut muita nuotteja mukaan.

Kolme kapellimestaria

Toimintavuosien aikana orkesterilla on ollut vain kolme kapellimestaria. Saksofonisti Sven Nygårdin jälkeen otti tahtipuikon RSO:n pasunisti Erkki Lipponen, jonka "Länsiväylämarssi" oli aikanaan varsin suosittu. Vuonna 1982 löytyi kapellimestari jälleen Radion sinfoniaorkesterin pasuunaryhmästä. Arvostettu muusikko ja kouluttaja Simo Kanerva on siitä lähtien ohjannut ja johtanut orkesteria. Myös orkesterin varakapellimestari Viljo Nousiainen on pasunisti.

Harjoituksista konsertoimaan

Espoon puhallinorkesteri harjoittelee syksyn 2020 ajan tiistaisin kello 18.30 - 21.00 Kaunialan sairaalan tiloissa Kauniaisissa, kun perinteinen harjoitustilamme, Espoon Karatalo on remontissa. Järjestämme konsertteja, soitamme juhlatilaisuuksissa, kaupungin, yritysten ja yhdistysten tilaisuuksissa sekä tanssitamme juhlapukuista yleisöä tanssiaiskonserteissa. 

Konserttimatkat ovat vuosien varrella suuntautuneet mm. Viroon, Unkariin, Venäjälle, Itävaltaan, Kanarian saarille, Belgiaan, Hollantiin, Ruotsiin, Saksaan ja Tsekkiin.

Syyskuussa 2010 tehtiin matka Saksaan, Erzgebirgen alueella sijaitsevaan Bad Schlemaan, jossa EPO osallistui 13. Euroopan Puhallinmusiikkifestivaaliin. Vuoden 2014 toukokuussa orkesteri vieraili Berliinissä, ja viimeisin ulkomaanmatka tehtiin Prahaan syyskuussa 2018.

Bach lopullinen koetinkivi

Espoon Puhallinorkesterin ohjelmisto on neljän vuosikymmenen aikana muodostunut laajaksi ja monipuoliseksi. On tartuttu vaativiin puhallinorkestereille kirjoitettuihin sävellyksiin, joista orkesterin tilausteos Almilan "EPOSIMO" on edustava esimerkki. Bachin Die Kust der Fugesta sovitettu Contrapunctus on aina ollut se lopullinen koetinkivi, joka - kuten klarinetisti Paavo Helistö EPO:n historiiikissa toteaa - "on äkkiä karistanut päähämme joskus nousseet omahyväiset ajatukset, joiden mukaan muka osaisimme jo varsin mukavasti tulkita vaativiakin sävelteoksia."